Tretje leto zapored so se tekačice in tekači odpravili na tri različno dolge razdalje Maratona Savinja. Tekli so po levem in desnem bregu naše čudovite Savinje, po poteh, ki vodijo skozi občini Mozirje in Nazarje. Letos smo v Mozirje privabili skupno 470 ljubiteljev teka iz cele Slovenije in tudi iz tujine.

Otroškega Bimbo teka se je udeležilo kar 170 otrok, mlajših od 10 let

Za uvod v dogodek smo bučno navijali za otroke na Bimbo teku. Tokratni otroški tek je bil nekoliko drugačen od prejšnjih. Otroci so bili seveda deležni pravega ogrevanja, potem pa so se skupaj s spremljevalci in Disneyevimi junaki zbrali pod štartnim lokom in se sprehodili do vhoda v Mozirski gaj, kjer je bil njihov štart. Po pisku so stekli v Mozirski gaj, kjer so jih usmerjali in spodbujali Miki miška, Minioni in drugi risani junaki. Čez ciljno črto, ki so si jo delili s “tavelikimi” tekači so nekateri pritekli sami, drugi v spremstvu mamic, očkov, babic, dedkov, tet, stricev, ali starejših bratov in sester. Kakšno veselje, kakšna zagretost, kakšno tekmovanje! Bravo tekačice in tekači!

Ker je bolj kot to, kdo zmaga, pomembno, da sodelujemo in se spodbujamo, so vsi, ki so se udeležili približno 600 metrov dolgega Bimbo teka, prejeli medalje in sladoled, ki je vsaj za nekaj trenutnkov ohladil resnično vroče ozračje.

Na štartu se je zbralo 138 tekačic in 160 tekačev

Niti tekačice in tekači, ki so se pomerili na čas, niso ostali brez ogrevanja. Za segrevanje njihovih mišic je poskrbela vaditeljica Tamara Jeraj iz ŠD T.E.A.M. Po savinjskem mostu je prikorakala Godba na pihala Zgornje savinjske doline in se razporedila na manjši travnik ob štartno-ciljnem prostoru. Ob 10:00 pa se je začelo zares. Da bi se izognili preveliki gneči na začetku, sta bila za odrasle dva različna štarta. Začelo se je ob 10:00 na 6 kilometov, 5 minut za tem pa še na 10,5 in 21 kilometrov.

Tekači so se podali na svojo pot čez savinjski most in sejmišče po lepo urejeni peščeni poti proti Nazarjam, kjer so ponovno prečkali reko Savinjo in se mimo gradu Vrbovca odpravili nazaj proti Mozirju. Tisti, ki so se odločili za najkrajšo, 6-kilometrsko razdaljo, so se v Lokah pri Mozirju obrnili nazaj proti cilju, ostali so tekli naprej proti Gozdni šoli v smeri Letuša. Tam so se obrnili levo in tekli proti cilju. Tekačice in tekači na 10,5-kilometrski razdalji so še pred savinjskim mostom zavili na parkirišče pred Mozirskim gajem, kjer so zaključili. Polmaratonce pa je čakal še en 10,5 kilometra dolg in še malo bolj vroč krog.

Domačin Matej Letojne postavil rekord proge

Pogoji za tek so bili letos zares zahtevni. Vreme je bilo sicer zelo lepo, a neznosno vroče. Pot je nekaterim tekel po hrbtu, če so samo stali kje ob progi, kaj šele tekmovlacem. Nekaj tekačev, ki so se bili pripravljeni poslušati, se je zaradi razmer odločilo za krajše trase od tistih, na katere so se prijavili.

A Matej Letojne, domačin, ki je že 2018 pomedel s konkurenco na 21 kilometrov, se ni dal. Stisnil je zobe in v cilj pritekel prvi ter celo postavil rekord polmaratona. Progo je pretekel s časom 1:17:44.

Najhitrejši tekač na 6 km, Blaž Weiss, je tekel 22 minut in 31 sekund, Franci Volkar, pa je prvi pretek 10,5 km; za to je potreboval 38 minut in 7 sekund.

Rezultati: Maraton Savinja 2019

V cilju je udeležence Maratona Savinja čakalo okrepčilo in zaslužena malica, domače nogometno društvo pa je posodilo tuš kabine. Po osvežitvi in polnjenju baterij, je sledila podelitev. Medalje je letošnjim zmagovalcem podeljeval Josip Šamu. Gospoda Šamuja boste največkrat srečali na kolesu, v času Jugoslavije pa je bil pripadal najboljšim tekačem v državi – 10 km je pretek v času 29:33, maraton pa v 2:22:06.

Piko na i so prijetni podelitvi, ki jo je zaradi sončne pripeke večina spremljala iz sence šotorov, dali mozirski gasilci z dežjem iz vodnega topa. V minuti in pol so v namene ohladitve v zrak izpraznili 4500 litrov vode.

S podporo sponzorjev in domačih občin je bilo naše delo lažje

Vsak dogodek od organizatorjev zahteva veliko časa in tudi sredstev. Zato smo še toliko bolj veseli in hvaležni, da je naš tek ponovno podprlo veliko sponzorjev. Pridružili so se nam podjetniki iz domačih občin in tudi od drugod. Hvala tudi vsem medijskim sponzorjem. Nekateri so o našem dogodku poročali že pred samo izvedbo.

Hvala, dragi naši prostovoljci!

Kot je v zaključnem pozdravu povedal Jaka Zajšek, glavni organizator Maratona Savinja, organizatorji neizmerno cenimo tudi ves čas, ki ste nam ga za pomoč pri organizaciji že tretje leto zapored podarili prostovoljci. Skupaj smo ponovno dokazali, da lahko skupaj premikamo meje in delamo lepe, pozitivne stvari. Tudi letos se vas je zbralo okoli 60. Nekateri ste nam pomagali še pred dogodkom, drugi predvsem na dan dogodka, vsak po svojih najboljših močeh. Zato najlepša hvala vsem in vsakemu posebej. Odlična ekipa smo!

Fotografije: Blanka Kroflič in Rok Rakun