Drugo leto zapored se je v Mozirju odvijal Maraton Savinja, najbolj zeleni tek, ki želi združevati ljubitelje teka in jim pokazati, da je naša Savinjska dolina čudovito območje, kjer lahko vsi uživajo v naravi in se sprostijo. Tekačice in tekači so se odpravili na tri različno dolge razdalje. Tekli so po levem in desnem bregu naše čudovite Savinje, po poteh, ki vodijo skozi občini Mozirje in Nazarje. Uro pred glavnim tekom so se s 500-metrsko razdaljo srečali tudi otroci, mlajši od 10 let. Letos smo v Mozirje skupaj privabili skoraj 500 ljubiteljev teka iz cele Slovenije.

S pripravami prireditvenega prostora smo začeli že v soboto, ko je bilo v drugi polovici popoldneva možno prevzeti tudi štartne številke. V nedeljo ob 8h zjutraj je bilo tako že vse pripravljeno za začetek druge izdaje Maratona Savinja.

Za otroški Bimbo tek se je odločilo 130 otrok, mlajših od 10 let

15 minut pred deveto, ko smo naznanili začetek otroškega Bimbo teka, so se otroci zbrali pred odrom in se skupaj z Izo in Vanjo iz Športnega društva T.E.A.M. začeli ogrevati za zmago. Nato so jih odrasli pospremili do štarta. Na znak se je okoli 130 otrok zapodilo za Andrejem Tuškom, ki je z modrim balonom za pasom vodil pot in so ga otroci zelo dobro dohajali. Pomagal mu je tudi Lan Predovnik. Najmlajšim so od starta do cilja pomagale tudi navdušene mamice in očetje.

Po prihodu v cilj je vsak okoli vratu dobil medaljo, kasneje pa so se lahko posladkali in ohladili še s sladolednimi lučkami.

Na štartu se je zbralo 150 tekačic in 201 tekač

Niti tekačice in tekači, ki so se pomerili na čas, niso ostali brez ogrevanja. Za segrevanje njihovih mišic je poskrbela vaditeljica Tamara iz ŠD T.E.A.M. Ob 10:00 se je začelo. Tekače so na pot pospremili mladi tolkalci iz Glasbene šole Nazarje, ki smo jih gostili že lansko leto.

Tekači so se podali na svojo pot čez savinjski most in sejmišče po lepo urejeni peščeni poti proti Nazarjam, kjer so ponovno prečkali reko Savinjo in se mimo gradu Vrbovca odpravili nazaj proti Mozirju. Tisti, ki so se odločili za najkrajšo, 6-kilometrsko razdaljo, so se v Lokah pri Mozirju obrnili nazaj proti cilju, ostali so tekli naprej proti Gozdni šoli v smeri Letuša. Tam so se obrnili v levo in tekli proti cilju. Tekačice in tekači na 10,5-kilometrski razdalji so še pred savinjskim mostom zavili na parkirišče pred Mozirskim gajem, kjer so zaključili. Polmaratonce pa je čakal še en 10,5 kilometra dolg krog.

Maraton Savinja 2018

Najmlajši tekači, ki so prečkali ciljno črto so bili stari 9 let. Dva 9-letnikaJaro Žerovnik in Cene Brglez, sta pretekla 6 km, 9-letnica, Iza Predovnik pa je pretekla 10,5 km.

Najstarejša tekač in tekačica, ki sta se udeležila drugega Maratona Savinja, štejeta 69 let in sta se odločila za tek na 10,5 kilometra.

Najhitrejši tekač, ki je opravil s 6-kilometrsko razdaljo je bil Jan Kramer, ki je v cilj pritekel po 20 minutah in 23 sekundah. Prvi, ki je pretekel 10,5 kilometra, je bil Vinko Jost. Ciljno črto je prečkal po 38 minutah in 20 sekundah. Najhitrejši čas na 21 kilometrov pa je postavil Matej Letojne. Za 2 kroga je potreboval 1 uro 18 minut in 20 sekund.

Rezultati: Maraton Savinja 2018.

Maraton Savinja 2018

Izmučeni zmagovalec in rekorder na 21 km, domačin, Matej Letonje.

 

Maraton Savinja 2018

Med tekačicami na 21 km je lansko zmago obranila domačinka Berny Čeplak Poznič.

V cilju je udeležence Maratona Savinja je čakalo prvo okrepčilo (voda, energijski napitek High 5 , piškoti in sadje) kasneje so si privoščili še malico z žara. Ostali so si dobrote z žara lahko privoščili pri Hoferjevem FerFud tovornjačku, ki se je na svoji FerFud BBQ turneji v Mozirje pripeljal ravno zaradi našega teka.

Sledila je še podelitev medalj za najhitrejše, žrebanje za enomesečno uporabo opel astre in žrebanje nočitve z zajtrkom v Herbal glampingu Ljubno.

S podporo sponzorjev in domačih občin je bilo naše delo lažje

Vsak dogodek od organizatorjev zahteva veliko časa in tudi sredstev. Zato smo še toliko bolj veseli in hvaležni, da je naš tek ponovno podprlo veliko sponzorjev. Pridružili so se nam podjetniki iz odmačih občin in tudi od drugod. Hvala tudi vsem medijskim sponzorjem. Nekateri so o našem dogodku poročali že pred samo izvedbo.

Še posebej smo veseli tudi podpore, ki so jo našemu teku, s katerim želimo povezovati vseh sedem občin iz Zgornje savinjske doline, izrekli župani teh občin. Že konec maja, ko smo se dobili na tiskovni konferenci pred tekom v mozirskem biseru – Mozirskem gaju. Prepričani smo namreč, da lahko Savinjsko dolino uspešno promoviramo le, če stopimo skupaj, si pomagamo in se podpiramo.

Zato hvala za vsa sredstva in ostale materialne stvari, s katerimi ste sponzorji omogočili, da smo dogodek izpeljali tako kot je treba.

Hvala, dragi naši prostovoljci!

Neizmerno pa organizatorji cenimo tudi ves čas, ki ste nam ga za pomoč pri organizaciji darovali prostovoljci. Že prvo leto smo dokazali, da lahko ljudje dobre volje premikamo meje in delamo lepe, pozitivne stvari. Tudi letos se vas je zbralo okoli 60. Nekateri ste nam pomagali še pred dogodkom, drugi predvsem na dan dogodka, vsak po svojih najboljših močeh. Zato najlepša hvala vsakemu posebej. Odlična ekipa smo!